Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Tamiya M-05 @ Arena by Balgas Stathis

Όχι δεν κρατάει  δεκαράκι ή μεγαλύτερο αυτοκίνητο στα χέρια του ο Στάθης Μπαλγκάς. Πρόκειται για ένα μπροστοκίνητο Μ-05 κλίμακας 1/12 της Tamiya. 

Μας το είχε τάξει αρκετό καιρό πριν και είχαμε την τύχη να το δούμε στο τελευταίο Dirt Racers πριν από μερικές εβδομάδες στην Arena. Ένα αυτοκίνητο touring που όχι μόνο είναι σε κλίμακα 1/12 αλλά και η κίνηση από το μοτέρ μεταδίδεται μόνο στους μπροστά τροχούς. Ενδιαφέρον, ε; 

Χωρίς να χάσουμε χρόνο πήραμε το αυτοκίνητο στον πάγκο του mini maniaX για να δούμε τι έκρυβε κάτω από το καπάκι το οποίο επιμελήθηκε ο Νικος Ανδρουλιδάκης. Σασί που έδειχνε μεταλλικό αλλά τελικά ήταν πλαστικό το πρώτο που μας τράβηξε την προσοχή. Αναρτήσεις με δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης αποτελούν κομμάτι του βασικού εξοπλισμού καθώς και brushed μοτέρ τοποθετημένο κοντά στον εμπρόσθιο άξονα. Tο Speed Control βρισκόταν σε μια πολύ έξυπνη θέση, κοντά στο πλαϊνό ρεύμα αέρα για καλύτερη ψύξη.

Μπαταρία; Φυσικά Nimh (κλασική η Tamiya σε αυτά) συρταρωτή κάθετα στο διαμήκη άξονα του σασί. Αυτό που επίσης μας έκανε εντύπωση ήταν η θέση του servo του τιμονιού. Δεν έμενε χώρος παρά να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος και μέσω μιας μακριάς ντίζας να δίνει την κίνηση στο μεταλλικό σύστημα διεύθυνσης. Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Ίσως αναρωτιέστε τι γίνεται με τους τροχούς, αφού δεν βρίσκεις εύκολα ζαντολάστιχα κλίμακας 1/12 στο εμπόριο. Το συγκεκριμένο μοντέλο φέρει αντάπτορες για να μπορεί να "φορέσει" ζαντολάστιχα από αυτοκίνητο 1/10. Συνεπώς η επιλογή γόμας η foam, σκληρότητας και μάρκας είναι απλά θέμα προτίμησης του οδηγού.

Δεν θα μπορούσαμε να μην το κάνουμε μια βόλτα και στην πίστα όσο και αν μας είχε ταλαιπωρήσει η ζέστη. Ιδιαίτερα αργό με το brushed μοτέρ και η ευθεία έμοιαζε ατελείωτη. Τα κλειστά κομμάτια της πίστας όμως ήταν η ανταμοιβή. Άφηνες το γκάζι και το αυτοκίνητο "διάβαζε" κάθε στροφή όπως ακριβώς ένα τετρακίνητο 1/10. Πάταγες γκάζι στην έξοδο και γλυκά άνοιγε πάλι τη γραμμή του κατευθυνόμενο στην επόμενη στροφή.

Επιστρέψαμε στα pits σχετικά σύντομα λόγω της γρήγορης ξεφόρτιστης της μπαταρίας. Συζητώντας εκεί με τον ιδιοκτήτη του Μ-05 μας ενημέρωσε πως σύντομα θα  το μετατρέψει σε brushless και ποιος ξέρει; Μπορεί να καταφέρει να χωρέσει και μπαταρία lipo για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Ανυπομονούμε κ. Μπαλγκά...